İkinci El Araç Fiyatları 250 Bin TL Düşerek Alıcıları Bekliyor

Kurban Bayramı’na yaklaşırken, geçmiş yıllarda görülen bayram hareketliliği bu sene ikinci el araç pazarında kendini göstermiyor. Galericiler, satışları artırmak için fiyatları düşürmeye karar verdi. Ancak, piyasalardaki durgunluk ve alıcı olmaması gibi nedenlerle bazı araçlarda 250 bin TL’ye varan büyük indirimler yapılmasına rağmen, yüksek kredi faiz oranları ve BDDK’nın kredi limitleri alım gücünü kısıtlıyor.

Kanal D Haber’in yaptığı araştırmalar, ikinci el otomobil pazarındaki durgunluğun boyutunu gözler önüne serdi. Sektör uzmanları, mevcut durumu şu şekilde değerlendirdi: Galericiler, oto pazarındaki durgunluğun fiyat etiketlerini aşağı çekmesine neden olduğunu belirtiyor ve bu durumun alıcılar için büyük bir fırsat sunduğunu vurguluyor.

Galerici Hamit Gül, “Geçmişte 1 milyon 100 bin TL’ye satılan bir araç, şu anda 850 bin TL’ye düşmüş durumda. Alıcı olmadığı için fiyatlar mecburen geriliyor.” şeklinde konuştu. Galerici Ural Ulaş ise, “Sadece bir ay önce 1 milyon 250 bin TL’ye sattığımız bir aracı, alıcı bulamadığımız için 1 milyon 150 bin TL’ye kadar indirdik. Bu dönem alıcılar için önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Sıfır araç piyasası da bu durgunluktan nasibini aldı; sıfır otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında geriledi. İkinci el araç almak isteyenlerin karşılaştığı en büyük engel, taşıt kredilerine ulaşımın zorluğu ve yüksek finansman maliyetleri olarak öne çıkıyor. BDDK’nın uyguladığı sıkılaşma politikaları, piyasanın akışını durdurmuş durumda.

Galerici Mesut Şahin, “Piyasalarda ciddi bir daralma mevcut. BDDK’nın taşıt kredisi ile ilgili kararları ve limitleri oldukça kısıtlayıcı. Bir vatandaşın alabileceği en fazla kredi miktarı 400 bin TL’yi geçmiyor. Üstelik bu kredilerin faiz oranları da aylık %3,30’dan başlıyor, bu da alım gücünü oldukça zorluyor.” ifadelerini kullandı.

Özetle, ikinci el araç pazarındaki bu durgunluk, fiyatları aşağı çekse de yüksek faiz oranları ve düşük kredi limitleri nedeniyle alıcılar için büyük bir engel oluşturmaya devam ediyor.

Author: Burak Kaya