Teknoloji, bilgiyi hafızada tutma becerisine ihtiyacı azaltıyor!

Teknolojinin Bilgiye Erişimi ve Hafıza Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, yapay zekâ ve dijital teknolojiler sayesinde bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Ancak, bu durum hafıza ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyebilir.

Bilgiye Erişim Kolaylığı Hafızayı Zayıflatabilir

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilgiye kolay erişimin dikkati, öğrenmeyi ve kalıcı bilgi edinmeyi zayıflatabileceğini belirtiyor. “Eğer bir bilgi bir tıklama uzağımızdaysa, o bilgiyi kalıcı olarak öğrenme ve hatırlama ihtimalimiz azalıyor.” diyen Taşkın, “Google etkisi” ve “dijital amnezi” gibi kavramlarla bu durumu açıklıyor. Bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmenin de önemli olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafıza üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Teknolojinin Doğru Kullanımı Önemli

Uzman Psikolog Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafızaya faydalarının olduğunu ancak aynı zamanda yeni bilgiye olan bağımlılığı artırarak hafızada tutma becerisinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, bilgiye erişirken dikkatli olmak ve bilgiyi sorgulamak gerektiğini ifade ediyor.

Kolay Erişilen Bilgiye Dikkat!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgiye kolay erişim ile oluşan “Google etkisi”nin insanların hafıza süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bu durumun günlük yaşamda birçok avantaj sağladığını ancak derinlemesine öğrenme ve kalıcı bilgi edinme açısından dezavantajlar içerdiğini belirtiyor.

Dikkat, Öğrenme ve Hatırlama Süreçlerinde Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, dikkat ve hafıza arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, bilgiyi öğrenme ve hatırlamanın temelinde dikkatin önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bilgiyi anlamlandırmak ve öğrenme sürecinde dikkati odaklamak oldukça hayati bir öneme sahip.

Bilgiyi Doğru Kullanmak Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgi çağında bilgiye erişmenin kolaylaştığını ancak bu bilgiyi doğru bir şekilde kullanmanın da önemli olduğunu belirtiyor. Eleştirel düşünme becerilerinin ve etik değerlerin bilgiyi anlamlı ve değerli kılacağını vurguluyor.

Her şeyden önce, bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu nasıl kullanacağımızı da bilmemiz gerektiğini vurgulayan Taşkın, bilgiyi toplum yararına kullanarak daha bilinçli ve sorumlu bireyler olabileceğimizi ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.