Rusya ve Kuzey Kore, dev köprüyle birbirine bağlanıyor

Rusya ile Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde inşa edilecek yeni kara köprüsünün yapımına yakında başlıyor. Rusya’nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora, “Taraflar şu anda tasarım belgelerini tamamlıyor, inşaat ekiplerini oluşturuyor ve gerekli teçhizatı topluyor” dedi.

Matsegora, Rus devlet haber ajansı RIA’ya verdiği demeçte, köprünün inşa sürecinin henüz başlamadığını ancak hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Bu köprü projesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2024 yılında Kuzey Kore’ye gerçekleştirdiği ziyarette kararlaştırıldı. Ziyaret sırasında, iki ülke arasında kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı.

Putin’in temasları, Pyongyang ile Moskova arasındaki bağların sıkılaştığını gösteren bir dönüm noktası olarak değerlendirilmişti.

DEV KÖPRÜNÜN İNŞAATI ŞİMDİDEN BAŞLADI

Köprü, 1959’da hizmete giren mevcut “Dostluk Köprüsü” demiryolu bağlantısının yakınında yer alacak. Yirminci yüzyılın başlarında aynı noktada ahşap bir köprü bulunduğu, ancak bu yapının daha sonra yıkıldığı belirtiliyor.

Yeni kara köprüsünün uzunluğu 850 metre olacak ve Rusya’nın kara yolu ağına entegre edilecek. Kara köprüsü için çalışmaların şimdiden başladığı belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Pyongyang’a yapacağı ziyaretin hazırlıkları sürüyor. Aynı şekilde, bu yıl içinde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Rusya’ya gerçekleştireceği iade-i ziyaretin planlandığı bildirildi.

SI Analytics tarafından yayımlanan raporda, yeni kara köprüsünün hızlı inşasının, iki ülke arasında yalnızca demiryoluna bağlı olan geçişleri çeşitlendireceği ve ekonomik, askeri ve sosyal iş birliğinde belirgin bir artışa yol açabileceği belirtildi.

Raporda, “Bu gelişme, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırımların etkinliğinin zamanla aşınmasına neden olabilir” ifadesi yer aldı.

Related Posts

Orban, Romanya’daki Macarları uyardı: “Düşmanla iş birliği yapmayın”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü Transilvanya portalı Krónika Online’da yayımlanan video röportajında, Romanya’daki Macar azınlığa önemli uyarılarda bulundu. Orban, Transilvanya’da yaşayan Macarların, “Macar …

Japonya’dan komşu ülkeye sürpriz davet

Nagasaki Belediyesi, atom bombası saldırısının 80. yılı anma törenine bu yıl ilk kez Tayvan’ı da davet etti. Karar, Tayvan’ın talebi üzerine alındı. Çin’in tepki göstermesi bekleniyor.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Orman yangınlarında 10 tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya, son bir haftada 12 ilde meydana gelen yangınlarla ilgili şu ana kadar 44 şüphelinin gözaltına alındığını; bunlardan 10’unun tutuklandığını 6’sının da adli kontrolle serbest bırakıldığını duyurdu.

Sahte ‘Emine Erdoğan Listesi’ Spotify’ın başını yaktı

Kültür Bakanlığı, şarkı dinleme platformu Spotify’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan adına açılan şarkı listelerinin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirterek hukuki olarak harekete geçileceğini belirtti.

Trump’ın büyük vergi yasası yürürlüğe girdi: Yoksuldan alıp zengine veriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Büyük Çirkin Yasa” adını verdiği kapsamlı vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. WDR yazarı Wolfgang Landmesser’a göre yasa, düşük gelirli milyonlarca Amerikalının sağlık hizmetlerine erişimini keserken, şirketlere ve …

Kırıkkale’de uyuşturucu operasyonunda 5 gözaltı

Kırıkkale’de jandarma ekiplerince merkez ve Keskin ilçesinde düzenlenen operasyonda 1079 kök kenevir, 200 gram kubar esrar ve 1 ruhsatsız av tüfeği ele geçirildi, 5 şüpheli gözaltına alındı.