Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Yumurta Fiyatlarındaki Değişimler Ramazan Ayında Nasıl Etki Yarattı?

Bazı ülkelere yönelik ihracat süreçlerindeki spekülasyonlar, özellikle ABD’de yaşanan yumurta kriziyle birlikte yumurta fiyatlarında dalgalanmalara neden oldu. Bu süreçte iç piyasada “fahiş fiyat” eleştirileri artarken, Ticaret Bakanlığı fiyat istikrarını sağlamak adına önemli kararlar aldı.

Sofralık yumurta ihracatında uygulanan kesinti tutarının artırılması ve bazı ülkelere olan ihracatın tamamlanması, fiyatlara doğrudan yansıdı. Sonuç olarak, yumurta fiyatları son bir ayda %50-55 oranında düştü.

”Fiyatlar Artık Dengelendi”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’deki yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracat edileceği yönündeki spekülasyonların yanlış algılara yol açtığını belirtti. Afyon, fiyat artışlarının üretim ve maliyet kaynaklı olmadığını, sadece bazı fırsatçı marketlerin haksız fiyat artışlarına sebep olduğunu ifade etti. Şu anda ise yumurta fiyatlarının tekrar normal seviyelere döndüğünü belirtti.

”Üretim ve Tüketim Dengede”

Afyon, Ramazan ayının da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de yumurta üretiminde herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Afyon, son dokuz ayda üretime giren yeni sürülerin fiyatların düşmesinde etkili olduğunu belirtirken, tüketicilerin doğru ürüne doğru fiyatla ulaşmasını istediklerini söyledi.

”Fiyat Düşüşleri Tüketicilere Yansıyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının yumurta fiyatları üzerinde etkili olduğunu söyledi. Kaya, ihracata yapılan kesintilerin fiyatları daha da düşüreceğini belirtirken, düşüşlerin marketlerdeki reyonlara bir hafta sonra yansıdığını ifade etti. Kaya, küçük yumurtaları ihraç edemediklerini ve bu durumun fiyatları etkilediğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Açlık sınırı asgari ücreti yedi

Türk-İş Konfederasyonu tarafından hazırlanan açlık ve yoksulluk araştırmasına göre Nisan ayında açlık sınırı 24 bin 35 liraya yükseldi.

Halkın tepki gösterdiği Muğla’da maden sahası ihale edilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MAPEG, Muğla’da yer alan II-B grubu küçük alan maden sahasını, çevresindeki ruhsat sahipleri arasında ihaleye çıkarıyor.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün markette havuç, üreticide kuru kayısı oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin, “Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldü” ifadelerini kullandı.

ABD’de ekonomik buhran: Borçlanma tahmini yükseltildi

Küresel ticaret savaşının başrollerinden olan ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 514 milyar dolara çıkardı.

Doğal gaz ithalatı şubatta arttı

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı şubatta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 6 milyar 433 milyon metreküp oldu.

THY’den Van seferleri açıklaması

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yapılacak tadilat çalışmaları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) yolcuların mağdur olmaması için Muş ve Ağrı’ya ek seferler planladıklarını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir