Diş sağlığı tehlikede mi? Florür hakkında bilinmeyen gerçekler

Çocukların diş sağlığı için florür kullanımını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Nalbantoğlu, “Florür, çocuklarda diş çürüğünü önlemede en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, ileride daha ciddi diş sağlığı problemlerini önlemek için florür hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

‘FLORÜR DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞUMUNU ENGELLER’

Florürün, diş minesini güçlendirerek asitlere karşı daha dirençli hale getirdiğini söyleyen Nalbantoğlu, “Çocukların dişleri, özellikle erken yaşlarda gelişme aşamasında olduğundan, florür desteği diş minesindeki mineral kaybını önler ve kaybedilen minerallerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca, diş çürüğüne neden olan bakterilerin aktivitesine etki ederek çürük oluşumunu engeller” dedi.

‘UYGULAMALAR 3-6 AYDA BİR TEKRARLANARAK ETKİLİ BİR KORUMA SAĞLAR’

“Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için florür desteği, çeşitli kaynaklardan sağlanabilir” diyen Nalbantoğlu, “Florürlü diş macunları, çocuklar için özel olarak üretilip diş fırçalama alışkanlığını kazandırırken diş minesini güçlendirir. Ayrıca, içme suyu florür ile desteklendiğinde, çocuklar günlük yaşamlarında doğal olarak florür alabilir ve bu yöntem, çürükleri önlemede toplumsal sağlık açısından büyük önem taşır. Diğer bir seçenek ise, çocuk diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel florür uygulamalarıdır. Çürük riski yüksek çocuklarda, florür cilaları veya jelleri kullanılarak dişler güçlendirilir ve bu uygulamalar 3-6 ayda bir tekrarlanarak etkili bir koruma sağlar” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda, sosyal medyada florürün güvenliği konusunda birçok yanlış bilgi dolaştığını dile getiren Nalbantoğlu, “Bu tür iddialar, bilimsel temelden yoksun olup, florürün güvenliği konusunda ebeveynlerin gereksiz endişeler yaşamasına neden olmaktadır. Ancak bilimsel çalışmalar, doğru miktarlarda kullanılan florürün çocukların ağız ve diş sağlığı için hem güvenli hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Çocuk diş hekimleri, florürün miktarını çocuğun yaşına, ağız sağlığına ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirleyerek en uygun şekilde uygulanmasını sağlar” dedi.

Ebeveynlerin sosyal medya kaynaklı yanlış bilgilere değil, uzman çocuk diş hekimlerinin önerilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Doğru ve güvenilir bilgi, hem bireysel hem toplumsal düzeyde sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarıdır” diye konuştu.
Çocuklar için güvenli ve etkili olabilmesi için florürün doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Nalbantoğlu, “Üç yaşından küçük çocuklar için pirinç tanesi büyüklüğünde, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için ise bezelye tanesi büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların diş fırçalarken bir yetişkinin gözetiminde olmaları önemlidir. Florür tabletleri veya benzer destekler yalnızca çocuk diş hekimi tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK DİŞ HEKİMİNDEN DESTEK ALIN

Florür uygulamalarının çocuklarda doğru ve güvenli bir şekilde yapılması için mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılması gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Çocuk diş hekimleri, her çocuğun bireysel çürük riskini değerlendirerek en uygun koruyucu tedavi planını oluşturur” dedi.

Related Posts

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Covid-19 aşısı olanlarda kalp hastalıklarının arttığına yönelik söylentilerin bilimsel bir veriye dayanmadığı belirlendi. İngiltere’de, 46 milyon kişinin verilerini inceleyen bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kesimde hem kalp hem de damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu ortaya koyuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir