64 yıl sonra ilk: Güney Kore düğmeye bastı

Güney Kore, tarihi bir adım atarak 64 yıl aradan sonra ilk kez sivil kökenli bir ismi savunma bakanı olarak atadı. Son dönemde yaşanan siyasi çalkantıların ardından gerçekleşen bu atama, demokratik reformlar açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Geçtiğimiz yıl yaşanan başarısız sıkıyönetim girişimiyle sallanan Güney Kore’de, halkın ordu üzerindeki sivil denetim talepleri artmıştı. Bu taleplere cevap olarak, yeni Devlet Başkanı Lee Jae Myung sivil bir savunma bakanı atama sözünü tuttu.

Yeni bakan Ahn Gyu-back aynı zamanda kıdemli bir milletvekili. Başkanlık Genel Sekreteri Kang Hoon-sik, yaptığı basın açıklamasında Ahn’ın “64 yıl aradan sonra göreve gelen ilk sivil savunma bakanı” olduğunu duyurdu.

Ordu-Siyaset İlişkilerinde Reform Bekleniyor

Ahn Gyu-back’in atanması sembolik bir adım olmanın ötesinde, kapsamlı reformların habercisi olarak görülüyor. Özellikle ordunun siyasi müdahalesinin yaşandığı sıkıyönetim döneminden sonra, bakanın önceliğinin askeri yapılanmada sivilleşmeyi artırmak ve ordu-siyaset ilişkilerini yeniden tanımlamak olduğu belirtiliyor.

Geçmişte liberallerin de sivil savunma bakanı atama girişimleri olmuştu ancak Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi bu adımları engellemişti.

Sıkıyönetim Krizi ve Siyasi Sarsıntı

Bu önemli atama, Aralık 2024’te eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından başarısız sıkıyönetim girişiminin ardından gerçekleşti. Meclis tarafından azledilen Yoon’un, Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un tavsiyesiyle bu girişimi başlattığı iddia edilmişti. Kim, o tarihten beri tutuklu bulunuyor. Yoon döneminde Kuzey Kore ile ilişkiler de ciddi şekilde gerilemişti…

Related Posts

Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde tahliye kararı çıktı

İstanbul’da uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında yargılanan 2 sanığın, 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliyesine karar verildi.

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.

Şara ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack bir araya geldi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve beraberindeki heyet, Şam’a gerçekleştirdikleri ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü.

Son dakika… Terör örgütü PKK cuma günü silah bırakıyor

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, terör örgütü PKK’nın 11 Temmuz’da silah bırakacağını açıkladı. Doğan, “11 Temmuz’da Süleymaniye’de olacağız” dedi.