İPA: Emeklinin gelirde payı düşüyor

İstanbul Planlama Ajansı Araştırmasına Göre Emekli Aylığı Payı Azalıyor

İPA’nın araştırmasına göre, Türkiye’de 2009 ile 2024 yılları arasında emekli sayısında büyük bir artış yaşanırken, emekli aylığının tüm gelir içindeki payı geriledi. Emekli aylığının payı, yüzde 18,3’ten yüzde 15,6’ya geriledi.

Araştırmada, son 10 yılda İstanbul’daki gelir dağılımında Türkiye’ye göre daha fazla bozulma olduğu ortaya çıktı. Hanehalkı kullanılabilir gelire göre bakıldığında Gini Katsayısı arttı. İstanbul için bu oran 0,071 puan yükselerek 0,428’e ulaştı.

En dikkat çekici noktalardan biri, en yoksul yüzde 20’lik grupların gelirindeki artışın en az yaşanmasıdır. İstanbul’da bu grupun ortalama geliri 10,8 katına çıkarken, en yüksek gelir elde eden grup 14,5 katına çıktı.

İstanbul’daki yoksul sayısı TÜİK verilerine göre 2 milyon 756 bin olarak belirlendi. Ayrıca, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı altında kalan insanların konut masraflarının artması dikkat çekiyor. Bu durum, yoksulluk riskini artırıyor.

Yaşlılar arasında yoksulluk veya sosyal dışlanma riskinin arttığı da belirtilenler arasında. 2024 yılında Türkiye’de 100 yaşlıdan 23’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında.

Kuantum Bilgisayarlar Şifreleri Kırabilir mi?

Prof. Zafer Gedik, kuantum bilgisayarların tüm şifreleri kırma potansiyelini ele alıyor.

 

Related Posts

Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Açlık sınırı asgari ücreti yedi

Türk-İş Konfederasyonu tarafından hazırlanan açlık ve yoksulluk araştırmasına göre Nisan ayında açlık sınırı 24 bin 35 liraya yükseldi.

Halkın tepki gösterdiği Muğla’da maden sahası ihale edilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MAPEG, Muğla’da yer alan II-B grubu küçük alan maden sahasını, çevresindeki ruhsat sahipleri arasında ihaleye çıkarıyor.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün markette havuç, üreticide kuru kayısı oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin, “Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldü” ifadelerini kullandı.

ABD’de ekonomik buhran: Borçlanma tahmini yükseltildi

Küresel ticaret savaşının başrollerinden olan ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 514 milyar dolara çıkardı.

Doğal gaz ithalatı şubatta arttı

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı şubatta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 6 milyar 433 milyon metreküp oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir