Dışişleri Bakanı Fidan’ın, Washington gündemi belli oldu

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’ye Resmi Bir Ziyaret Gerçekleştirdi

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25 Mart’ta Washington’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere ABD’ye gitti. Bu ziyaret kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüşmeler yapacak.

Bu ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana Türkiye ile ABD arasında gerçekleşen ilk bakan düzeyinde ikili temas olacak.

Ziyaret sırasında stratejik ilişkilerin güçlendirilmesi ve önümüzdeki döneme dair devlet başkanı seviyesinde muhtemel ziyaretlerin hazırlıkları ele alınacak.

Fidan’ın gündeminde Ukrayna, Filistin ve Suriye gibi bölgesel meseleler de bulunuyor.

Ziyarette Neler Konuşulacak?

  • Suriye’ye karşı yaptırımların kaldırılması, insani yardımların artırılması ve yeniden inşa sürecinde iş birliğinin genişletilmesi önerilecek.
  • Terörle mücadele konusunda ortaklıklar üzerinde durulacak. Suriye’deki PKK/YPG ve IŞİD’e karşı atılacak ortak adımlar masaya yatırılacak.
  • Ukrayna’daki savaşın sonlandırılması için yürütülen görüşmeler ele alınacak. Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu ülke rolü üstlenen Türkiye, diplomatik çabalarını sürdürmeye devam ediyor.
  • Filistin meselesiyle ilgili olarak, Gazze’de kalıcı bir ateşkesin sağlanması için çabalara vurgu yapılacak ve ABD’nin İsrail üzerindeki etkisini insani yardımların erişimini kolaylaştırmak için kullanması istenecek.
  • Savunma alanındaki iş birliği ve CAATSA yaptırımlarının kaldırılması talepleri gündemde olacak. Türk heyeti, savunma sanayii alım süreçlerindeki engelleri ele alacak ve Türkiye-ABD ilişkilerinde olumlu bir ivme gözlemlendiği vurgusu yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesi ve Fidan ile Rubio arasındaki geçmiş görüşmeler, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ne kadar genişlediğini gösteriyor. Suriye, enerji, terörle mücadele ve Irak konularında oluşturulan çalışma grupları, ilişkilerin önemini ortaya koyuyor.

Related Posts

New York’taki BM merkezinde, yeni Suriye bayrağı dalgalanıyor

Yeni Suriye bayrağı, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde üye ülkelerin bayraklarıyla birlikte göndere çekildi.

Putin, Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff ile görüştü

ABD Başkanı Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, başkent Moskova’da Putin’le bir araya geldi. Bu, iki ismin son iki hafta içinde yaptığı ikinci görüşme oldu.

HÜRJET, iki yılda 179 sorti yaptı

Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET’in gökyüzü ile buluşmasının ikinci yılı geride kalırken, bu sürede 179 sorti yaptı.

“Huzur İstanbul” uygulamasında yüzlerce şüpheliye gözaltı

İstanbul’da “Huzur İstanbul” uygulaması kapsamında 804 kişi gözaltına alındı. .

Erdoğan’ın eski başdanışmanı İlnur Çevik anlattı: Külliye’de bıyıksız adam yok! Benim kaç defa önümde oldu, ‘Bıyık bırakılacak’ dedi Cumhurbaşkanı…

Eskiden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlığını yapan İlnur Çevik, Külliye’deki çalışma şeklini, danışmanların görevlerini, Erdoğan ile gerçekleştirdiği toplantıyı anlattı. Çevik’ten dikkat çeken bir “bıyık” açıklaması da geldi.

Sadakat indirimi Yargıtay’dan döndü, müebbet hapis aldı

Eşi Hülya Güllüce’yi öldüren Abdullah Kaya’nın “sadakat” indirimiyle 18 yıl aldığı hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Kaya, yeniden yargılandığı yerel mahkemede müebbet hapis cezasına mahkum edildi.