Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Araştırmacılar, Ay yüzeyinin altında 1 trilyon dolar değerinde platin olabileceğini ve bunun büyük bir Ay hazinesi olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar.

Planetary and Space Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bağımsız araştırmacı Jayanth Chennamangalam ve ekibi, Ay’ın yüzeyini kaplayan ve çapları 1 kilometreden büyük olan yaklaşık 1,3 milyon kraterden 6 bin 500’ünün paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içerdiğini keşfetmişlerdir.

Araştırmacılar için bu durum sadece büyük bir zenginlik vaadi değil; aynı zamanda bu cevherlerin çıkarılmasıyla elde edilen gelirin uzay keşfi için kullanılabileceği düşünülmektedir.

UZAYI KEŞFETMEK

Chennamangalam, New Scientist’e verdiği demeçte, “Günümüzde astronomi, merakımızı gidermek için yapılıyor. Uzay keşfinin finansmanı genellikle vergi mükelleflerinin katkılarıyla sağlanır ve bu durum araştırma fonlarının devlet politikalarına bağlı kaldığı anlamına gelir” dedi.

“Uzay kaynaklarını ekonomiye kazandırabilirsek -Ay veya asteroidler fark etmez- özel şirketler Güneş Sistemi’nin keşfine yatırım yapacaklardır.

Astrofizik alanında doktora yapmış ve Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Chennamangalam, “Ay’da cevher içeren asteroit kalıntıları bulunan kraterlerin, erişilebilir cevher içeren asteroidlerden çok daha fazla olabileceğini” belirledi.

Araştırmacıya göre, bu kraterleri kazmak, uzak asteroidlere seyahat etmekten çok daha basit bir madencilik faaliyeti olabilir.

YASALAR NE DİYOR?

Ancak Ay’ı kar amacıyla madencilik yapmanın yasal olup olmadığı hala belirsiz bir konudur. New Scientist’e göre, 1967’de imzalanan Dış Uzay Anlaşması, uzay kaynağı madenciliği için katı kurallar getirir ve hiçbir ülkenin Ay ve diğer gök cisimleri üzerinde egemenlik iddia etmesini yasaklar.

Related Posts

Google Arama’da Sesli Özet dönemi başlıyor

Google, arama sorguları için yeni bir özelliği test etmeye başladı: Sesli Özet.

Vivo’dan ezber bozan hareket: Gözler Apple’a döndü

Akıllı telefon ve giyilebilir teknoloji pazarında uzun süredir devam eden ekosistem kilitlenmesi, Vivo’nun bu cesur adımıyla kırılabilir mi sorusunu akıllara getirdi. Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden David Nield’in de dikkat çektiği bu …

WhatsApp beta güncellemesi geldi! Avatar ekleyebiliyorsunuz

WhatsApp’ın beta güncellemesiyle artık profile avatar eklemek mümkün oluyor.

İmkansızı başardı! Bu sıra dışı fotoğrafı gören gözlerine inanamadı

Oxford Üniversitesi’nden fizikçi David Nadlinger, 7 Ağustos 2017 tarihinde tek bir stronsiyum atomunun fotoğrafını çekerek hem bilim dünyasını hem de fotoğrafçılık camiasını şaşırttı; görüntü, İngiltere Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi (EPSRC) bilim fotoğrafçılığı yarışmasında birincilik ödülü aldı.

Yapay zeka Meta’da çalışanların yerini almaya başlıyor

Meta, ortaya çıkan yeni raporlara göre çalışanların yerine bazı pozisyonlarda yapay zekaya yer vermeye başlayacak.

Avrupa Su Sporları Atlama Şampiyonası’nda 5. gün tamamlandı

Antalya’da düzenlenen Avrupa Su Sporları Atlama Şampiyonası’nda 5. gün yarışları sona erdi. Dereceye girenlere düzenlenen törenle madalyaları takdim edildi.