Afetlerin ardından oluşabilecek ardışık tehlikeler yapay zekâ “DANGER” ile belirlenecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yapay Zeka Projesi ile Afet Sonrası Tehlikeler Tespit Edilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) görevli bilim insanları, afetlerin ardından ortaya çıkabilecek ardışık tehlikeleri tespit etmek amacıyla geliştirdikleri yapay zeka destekli yazılım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tolga Görüm liderliğindeki ekip, TÜBİTAK 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projeyi hayata geçiriyor.

Türk bilim insanları, kısa adı “DANGER” olan yapay zeka destekli yazılım aracılığıyla afetler sonrası oluşabilecek tehlikeleri inceleyip yorumlayarak önlemler geliştirmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Görüm, yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal afetlerde ardışık tehlikelerin tespit edilmesi için yeterli zaman ayrılmadığını vurgulayarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin bıraktığı 12 bin heyelanın farklı etkilere yol açtığını ve bu tehlikelerle mücadelede yapay zekanın önemli bir rol oynadığını belirtti.

Görüm, yamaçlarda biriken malzemenin oluşturduğu siltasyonun barajların ömrünü etkilediğini ve gelecekte daha büyük tehlikelere yol açabileceğini vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin bu tür riskleri önceden tespit etmede büyük fayda sağladığını ifade etti.

Makine Öğrenmesi ile Afet Öncesi Tehlikelerin Belirlenmesi

Projenin amacının, afetler sonrası meydana gelebilecek ardışık tehlikeleri önceden tespit ederek önlem almak olduğunu belirten Görüm, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi sayesinde her yeni oluşan olayın sisteme eklendiğini ve bu sayede tespit kapasitesinin arttığını ifade etti.

Görüm, derin öğrenme ve makine öğrenmesinin çoklu dinamikleri olan olayların analizinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle gelecekteki tehlikelerin önceden tahmin edilerek gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Projenin son aşamalarında doktora ve sonrasındaki araştırmacıların görev alacağını belirten Görüm, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de projenin paydaşları arasında yer alıyor.

Haber Kaynağı

Related Posts

Fırtına sonrası selde 2 kişi kayboldu

İspanya’da etkili olan şiddetli fırtına sonrası meydana gelen sellerde kaybolan 2 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. İspanya’nın CadenaSer radyosunun haberine göre, ülkede etkili olan şiddetli yağış ve fırtına, pek çok bölgede …

Trump, Epstein dosyalarının gündemde tutulmasına tepkili

ABD Başkanı Donald Trump, kız çocuklarına cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturma suçlamalarıyla yargılanırken hapiste ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein dosyalarını önceki Demokrat yönetimlerin yarattığını öne sürerek, halen gündemde tutulmasından rahatsızlığını dile getirdi.

Armağan Çağlayan’dan Erdoğan’ın konuşmasından sonra dikkat çeken soru

İstanbul merkezli “kent uzlaşısı” soruşturmalarında CHP’li belediye başkanları tutuklu bulunurken yapımcı ve sunucu Armağan Çağlayan da dikkat çeken bir soruyu gündeme getirdi.

İsviçre’de başörtüsü krizi: Öğretmen işinden oldu

İsviçre’nin St. Gallen kantonundaki Eschenbach kasabasında başörtülü bir öğretmenin ilkokulda ders vermesi, bazı velilerin itirazlarıyla engellendi. Mülakatı başarıyla geçen ve sözlü olarak göreve uygun bulunan genç kadın, velilerin “dinî sembollerin …

Bir itirafçı daha tahliye edildi

İBB soruşturmasında itirafçı olan bir isim daha tahliye edildi.

Trump’ın ‘gümrük tarifesine’ Brezilya rest çekti!

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ABD Başkanı Donald Trump’ın Brezilya’dan ithal edilen ürünlere yüzde 50 oranında ek gümrük vergisi koyma kararına sert yanıt verdi. Lula, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, bu tek …